Przepisy na zielone koktajle cieszą się obecnie ogromnym zainteresowaniem. Według niektórych osób są one nie tylko receptą na zgrabną sylwetkę oraz zdrowie, ale także na długowieczność. Któż z nas nie chciałby być wiecznie młody (albo chociaż dłużej młody)? Warzywa, z których przyrządzane są życiodajne koktajle zawierają witaminy, minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze. To właśnie na diecie sirtfood schudła znana piosenkarka Adele! Z jakich składników zrobić zielony koktajl?
Zielone koktajle odchudzające – przepisy cieszące się popularnością na całym świecie
Zielone koktajle odchudzające to fenomen, który zdobył ogromną popularność na całym świecie. Wspierają one proces utraty wagi. Ponadto mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz młody wygląd. Smoothie przyrządzone ze składników o zielonym kolorze, takich jak seler, szpinak, awokado, ogórek, pietruszka, kiwi czy jarmuż, pomimo niskiej kaloryczności mają dużą wartość odżywczą. Zawarty w nich błonnik zapewnia uczucie sytości, co znacznie ułatwia kontrolę apetytu.
Koktajle te nie tylko dostarczają organizmowi witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, ale także pomagają poprawić trawienie. Ponadto błonnik sprzyja eliminacji toksyn z organizmu. Poprzez ich regularne spożywanie dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych w łatwo przyswajalnej formie. Przepisy na zielone koktajle odchudzające pozwalają na kreatywne eksperymentowanie z różnymi składnikami. Dzięki temu dieta oparta na zielonych koktajlach jest atrakcyjna dla wielu osób.
Zielone koktajle – przepisy wypróbowane przez znane gwiazdy!
Jaki wpływ mają zielone koktajle na odchudzanie? Przepisy zaczęły cieszyć się dużą popularnością za sprawą diety sirtfood. Większość z nas kojarzy ją z piosenkarką Adele. Anthony William, który swoją dietę opiera głównie na koktajlach, wspierał także gwiazdy takie jak Naomi Campbell oraz Robert De Niro. Po wydaniu swoich książek z jego rozpowszechnionej wiedzy oraz doświadczenia może skorzystać każdy. Wiele przepisów na zielone koktajle jest dostępnych w Internecie.
Dieta “boskiego lekarza”, podobnie, jak dieta doktor Dąbrowskiej opiera się na owocach i warzywach. Jednak w przeciwieństwie do polskiej lekarki Anthony William stawia na koktajle, a nie surówki. Zaleca on także spożywanie chudego mięsa, ryb oraz owoców morza. Co ciekawe, dieta owocowo-warzywna doktor Dąbrowskiej również zdobyła uznanie wśród polskich sław, takich jak Karolina Szostak.
Zielony koktajl sirt z łodyg selera
Zielony koktajl sirt, który powinien znać każdy, to sok z łodyg selera. Do jego wykonania potrzebny jest jeden składnik oraz wyciskarka wolnoobrotowa. Z wiązki selera można otrzymać 1–2 szklanki soku. Ilość zależy od świeżości produktu oraz jakości wyciskarki. Sok z selera jest bogaty w witaminy oraz minerały. Wspiera on przemianę materii. Specyfik postrzegany jest także jako środek detoksykujący – szczególnie zalecany osobom z chorą tarczycą,
Smoothie ze szpinakiem lub jarmużem
Kolejne warzywa, które idealnie nadają się do przygotowania zielonego smoothie bogatego w wartości odżywcze oraz mającego jednocześnie właściwości odmładzające to szpinak oraz jarmuż. Aby nadać im wyjątkowego smaku, możemy sięgnąć po owoce. Doskonale sprawdzą się cytrusy, kiwi, melon, jabłka. W koktajlach owocowo-warzywnych mogą znaleźć się także świeże zioła, takie jak mięta czy kolendra.
Przepisy na zielone koktajle – czym je wzbogacić
Istnieje wiele składników, które można dodać do zielonych koktajli owocowo-warzywnych, aby wzbogacić ich smak, teksturę oraz wartość odżywczą. Możemy sięgnąć po produkty mleczne, takie jak jogurt lub kefir. Nasiona lnu, chia, słonecznika lub dyni są źródłem zdrowych tłuszczy. Z kolei płatki owsiane to kolejna dawka błonnika. Doskonale sprawdzą się spirulina, chlorella lub młody jęczmień. Awokado nada napojowi kremowej konsystencji.
Przepisy na zielone koktajle zawierają głównie składniki takie jak seler, szpinak, jarmuż, awokado, zielona pietruszka czy świeży ogórek. Dobierając kolejne składniki w postaci innych warzyw, owoców, ziół oraz przypraw, możemy stworzyć smaczne autorskie koktajle, które będą odpowiadać naszym preferencjom smakowym.